header banner
Default

Op jullie vragen over hulp aan Marokko is het antwoord: "Waar gaat mijn donatie heen?"


Geplaatst op 15 september 2023

Sinds de verschrikkelijke aardbeving in Marokko krijgen we veel vragen. Wat doet het Rode Kruis precies voor slachtoffers in Marokko? En wat kun je zelf doen om te helpen? Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen.

Wat doet het Rode Kruis om slachtoffers van de aardbeving te helpen?

De Marokkaanse Rode Halve Maan, ofwel het Rode Kruis in Marokko, is al aanwezig in het gebied. Hierdoor zijn onze hulpverleners snel ter plaatse en kunnen we gelijk helpen. We bieden medische hulp, helpen bij zoek- en reddingsacties en vervoeren gewonden naar het ziekenhuis. Ook zorgen we voor water en voedsel en delen we dekens, tenten en matrassen uit aan mensen die dakloos zijn geworden.

De komende tijd zullen we blijven helpen. Want een ramp als deze heeft ook voor de lange termijn grote gevolgen. Mensen hebben psychosociale ondersteuning nodig om hun trauma’s en emoties te verwerken, en er is een enorme behoefte aan de wederopbouw van de vele vernielde woningen en gebouwen.

Liever luisteren in plaats van lezen? Bekijk deze video op ons TikTok-kanaal.

Kan ik ook bloed doneren?

Dit kan helaas niet vanuit Nederland. Onze collega’s van de Rode Halve Maan zorgen ter plekke dat vrijwilligers in Marokko bloed kunnen doneren. Ze vervoeren dit daarna naar de slachtoffers in het rampgebied.

Hoe kan ik helpen?

Deze vraag komt veel voorbij, wat natuurlijk ontzettend mooi is om te zien. Je kunt het beste helpen door te doneren aan Giro 6868 of aan een andere hulporganisatie die in Marokko aanwezig is. Al veel mensen in het land, in de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap en daarbuiten, zijn in actie gekomen. En dat is hartverwarmend! Ook jij kunt een inzamelactie starten via ons Kom in actie-platform. Deel daarnaast zoveel mogelijk nieuws over de aardbeving via social media met anderen en moedig hen aan om ook te doneren.

Kan ik ook spullen doneren?

Helaas kun je via ons geen spullen doneren. We kunnen veel sneller helpen als we de hulpgoederen gebruiken die al in het gebied zijn, en de rest lokaal inkopen. Dat bespaart een heleboel (kostbare!) tijd en transportkosten én is beter voor de lokale economie.

Als je de slachtoffers wilt helpen, kun je het beste geld doneren, daarmee kunnen wij ervoor zorgen dat mensen de hulpgoederen krijgen die ze écht nodig hebben. Op die manier voorkomen we dat de mensen die we helpen bijvoorbeeld acht truien toegestuurd krijgen, terwijl ze vooral een tent nodig hebben. Onze hulpverleners ter plaatse monitoren continu wat mensen het meest nodig hebben en zo kunnen we slachtoffers efficiënt helpen.

Vrijwilligers van de Marokkaanse Halve Maan zetten tenten op voor slachtoffers van de aardbeving.

Waar gaat het geld heen?

Het geld wordt direct gebruikt in Marokko voor hulp die nú nodig is, en op de lange termijn. Hulpverlening is natuurlijk niet gratis. Daarom wordt een heel klein deel van het geld gebruikt voor coördinatie, logistiek en het organiseren van de inzamelactie. Dit mag nooit meer dan 25% zijn, maar meestal blijven we daar ruim onder.

Hoe weet ik zeker dat mijn geld goed terecht komt?

Het Rode Kruis is een door CBF erkend goed doel en voldoet dus aan hele strenge eisen. Daarnaast worden er regelmatig controles uitgevoerd door onafhankelijke partijen. We houden alle financiële zaken gedetailleerd bij. Elk jaar delen we een verslag waarin staat hoeveel geld we hebben gekregen en wat we hebben besteed aan hulpverlening.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt na de aardbeving Marokko. Met reddingsacties, medische hulp, tenten, dekens, voedsel en water. Wil jij de mensen in Marokko steunen? Doneer dan op Giro 6868, IBAN: NL83INGB0000006868.

Sources


Article information

Author: Brandon Gonzalez

Last Updated: 1704226562

Views: 1191

Rating: 3.9 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Brandon Gonzalez

Birthday: 1952-06-23

Address: 08748 Michael Bypass Apt. 091, Lake Patriciastad, AZ 86462

Phone: +4172681381478550

Job: Dentist

Hobby: Card Collecting, Web Development, Stamp Collecting, Mountain Climbing, Amateur Radio, Playing Piano, Hiking

Introduction: My name is Brandon Gonzalez, I am a multicolored, irreplaceable, rich, strong-willed, tenacious, persistent, exquisite person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.